ßßß
Wczoraj był Sylwester, nie mogło więc zabraknąć szampana. Był i u mnie, w formie mniej tradycyjnej i mniej znanej- pod postacią ciasta. A że klasyką jest szampan z dodatkiem truskawek, zrobiłam takie właśnie ciasto. Biszkopt, mus truskawkowy oraz delikatna pianka z bitej śmietany i budyniu ugotowanego na..... szampanie właśnie. Ciasto pyszne, ale zdecydowanie dla dorosłych. Idealne nie tylko na Sylwestra, ale na wszelakie imprezy. Doskonale sprawdzi się też latem, świetnie orzeźwia i na pewno będzie pyszne jeżeli użyje się świeżych truskawek.Inspiracja- blog Aliny*piekłam w formie 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia na mus truskawkowy:700 g truskawek (użyłam mrożonych)2 łyżki cukru1 łyżka żelatyny1 galaretka truskawkowa na piankę szampańską:300 ml szampana lub białego wina musującego półsłodkiego2 żółtka20 g mąki ziemniaczanej13 g żelatyny50 g cukru250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%Białka ubić z cukrem na pianę , ubijając nadal wrzucać po żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą. Delikatnie wymieszać łyżką. Upiec w 170*C.Truskawki umieścić w rondelku, zasypać cukrem i zagotować. Zmiksować na mus, do gorącego musu dodać żelatynę i sypką galaretkę, Dokładnie wymieszać i odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć. Wylać na ciasto.Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. Żółtka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodać szampana, dokładnie wymieszać i gotować aż powstania masa konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z budyniem. Masę wyłożyć na mus truskawkowy i odstawić ciasto do stężenia.