ßßß Cookit - przepis na ciasto szampańskie

ciasto szampańskie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj był Sylwester, nie mogło więc zabraknąć szampana. Był i u mnie, w formie mniej tradycyjnej i mniej znanej- pod postacią ciasta. A że klasyką jest szampan z dodatkiem truskawek, zrobiłam takie właśnie ciasto. Biszkopt, mus truskawkowy oraz delikatna pianka z bitej śmietany i budyniu ugotowanego na..... szampanie właśnie. Ciasto pyszne, ale zdecydowanie dla dorosłych. Idealne nie tylko na Sylwestra, ale na wszelakie imprezy. Doskonale sprawdzi się też latem, świetnie orzeźwia i na pewno będzie pyszne jeżeli użyje się świeżych truskawek.
Inspiracja- blog Aliny
*piekłam w formie 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia na mus truskawkowy:
700 g truskawek (użyłam mrożonych)
2 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
1 galaretka truskawkowa na piankę szampańską:
300 ml szampana lub białego wina musującego półsłodkiego
2 żółtka
20 g mąki ziemniaczanej
13 g żelatyny
50 g cukru
250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Białka ubić z cukrem na pianę , ubijając nadal wrzucać po żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą. Delikatnie wymieszać łyżką. Upiec w 170*C.
Truskawki umieścić w rondelku, zasypać cukrem i zagotować. Zmiksować na mus, do gorącego musu dodać żelatynę i sypką galaretkę, Dokładnie wymieszać i odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć. Wylać na ciasto.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. Żółtka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodać szampana, dokładnie wymieszać i gotować aż powstania masa konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z budyniem. Masę wyłożyć na mus truskawkowy i odstawić ciasto do stężenia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/ciasto-szampanskie.html