Wykonanie

Wczoraj był Sylwester, nie mogło więc zabraknąć
szampana. Był i u mnie, w formie mniej tradycyjnej i mniej znanej- pod postacią ciasta. A że klasyką jest
szampan z dodatkiem
truskawek, zrobiłam takie właśnie ciasto.
Biszkopt, mus
truskawkowy oraz delikatna pianka z
bitej śmietany i budyniu ugotowanego na.....
szampanie właśnie. Ciasto pyszne, ale zdecydowanie dla dorosłych. Idealne nie tylko na Sylwestra, ale na wszelakie imprezy. Doskonale sprawdzi się też latem, świetnie orzeźwia i na pewno będzie pyszne jeżeli użyje się świeżych
truskawek.Inspiracja- blog
Aliny*piekłam w formie 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia na mus
truskawkowy:700 g
truskawek (użyłam mrożonych)2 łyżki
cukru1 łyżka
żelatyny1
galaretka truskawkowa na piankę szampańską:300 ml
szampana lub
białego wina musującego półsłodkiego2
żółtka20 g
mąki ziemniaczanej13 g
żelatyny50 g
cukru250 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%
Białka ubić z
cukrem na pianę , ubijając nadal wrzucać po
żółtku. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą. Delikatnie wymieszać łyżką. Upiec w 170*C.
Truskawki umieścić w rondelku, zasypać
cukrem i zagotować. Zmiksować na mus, do gorącego musu dodać
żelatynę i sypką
galaretkę, Dokładnie wymieszać i odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć. Wylać na ciasto.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach
wody.
Żółtka wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną. Dodać
szampana, dokładnie wymieszać i gotować aż powstania masa konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia, wlać
żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z
budyniem. Masę wyłożyć na mus
truskawkowy i odstawić ciasto do stężenia.