ßßß Cookit - przepis na Truskawkowiec

Truskawkowiec

nazwa

Wykonanie

Truskawkowiec
Składniki
2kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
500ml śmietanki 30%
biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szkalnka mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Biszkopt
Krok 1
Jajka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodać olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok 30 min. w 180°C w dużej prostokątnej blaszce. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół.
Masa
Krok 2
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej galaretkę, wymieszać. Masę wyłożyć na połowę biszkoptu, na której ułożyliśmy wcześniej połowę truskawek.
Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Krok 3
Na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe truskawki i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/06/9310/truskawkowiec