ßßß
Składniki:- 1,5 szklanki mąki,- pół szklanki cukru,- 200 g szpinaku,- pół szklanki oleju,- 4 jajka,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 0 , 5 litra kremówki,- galaretka truskawkowa,- 0,5 kg truskawek.Szpinak można zmiksować z olejem w blenderze.Sposób przygotowania:Jajka ubić z cukrem, dodać zmiksowany szpinak z olejem. Na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem. Upiec, przekroić na 2 części i górną część pokruszyć. Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody, dodać ubitą kremówkę i pokrojone truskawki. Na dolną część nałożyć masę, górę posypać pokruszoną częścią. Wstawić do lodówki, aby zgęstniała masa.Smaczna porcja żelaza w słodkiej wersji.