Wykonanie
Przepis krążący od długiego czasu po internecie, teraz i przeze mnie wypróbowany w trochę zmienionych proporcjach.
Składniki:- 1,5 szklanki
mąki,- pół szklanki
cukru,- 200 g
szpinaku,- pół szklanki
oleju,- 4
jajka,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 0 , 5 litra kremówki,-
galaretka truskawkowa,- 0,5 kg
truskawek.
Szpinak można zmiksować z
olejem w blenderze.Sposób przygotowania:
Jajka ubić z
cukrem, dodać zmiksowany
szpinak z
olejem. Na koniec wmieszać przesianą
mąkę z proszkiem. Upiec, przekroić na 2 części i górną część pokruszyć.
Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości
wody, dodać ubitą kremówkę i pokrojone
truskawki. Na dolną część nałożyć masę, górę posypać pokruszoną częścią. Wstawić do lodówki, aby zgęstniała masa.Smaczna porcja żelaza w słodkiej wersji.