ßßß
Biszkopt – forma 24cm4 jajka4 łyżki mąki tortowej4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem. Dodać ubite żółtka. Lekko wymieszać.Wsypać mąkę z proszkiem przez sitko.Wlać do formy, piec w temp.160 oC około 40min.Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.Masa jogurtowa1 jogurt truskawkowy, 400g2 galaretki truskawkowe½ kg truskawekGalaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić.Tężejącą galaretkę zmiksować z jogurtem. Najlepiej w dzbanku do koktajli.Blaty biszkoptu nasączyć – ½ szkl. wody, 1łyżeczka cukru, 1łyżeczka soku z cytryny.Na pierwszy blat położyć połówki truskawek i zalać tężejącą masą jogurtową.Przykryć drugim blatem, wylać resztę masy jogurtowej i ułożyć dekoracyjnie truskawki.