ßßß
Składniki:Biszkopt (blaszka 24x28cm):4 jajkaniepełna szklanki mąki krupczatki2/3 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaŚnieżka truskawkowa:1 śnieżka200 ml zimnego mleka1 szklanka pokrojonych truskawek1 galaretka truskawkowa1/2 szklanki wrzątkuGalaretka:plasterki truskawek na wierzchgalaretka agrestowa +400 ml wrzątkuSposób wykonania:1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch.3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową.4. Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!!
\