Wykonanie
Klasyka na lato –
biszkopt z
truskawkami.Skła dniki:8
jajek150g
cukru300g
mąki500g
truskawekPrzygotowanie:
Truskawki odszypułkuj, większe możesz przekroić na pół.
Białka oddziel od
żółtek. Z
białek ubij sztywną pianę.Do ubitych
białek stopniowo dodawaj
cukier.Wciąż miksując dodawaj po jednym
żółtku.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Mąkę przesiej przez sito, wsyp do masy z
jajek i bardzo delikatnie wymieszaj.Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż
truskawki.Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. lub do suchego patyczka.Po upieczeniu pozostaw w formie na 15 min., następnie przełóż na kratkę do ostygnięcia.Smacznego!