ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukżółtka 2 sztukwoda 1 łyżek stołowychcukier 120 gramówcukier waniliowy 2 łyżek deserowychmąka tortowa 120 gramówproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychgalaretka truskawkowa 1 sztukśmietana kremówka 400 gramówcukier 2 łyżek stołowychtruskawki 500 gramówśmietana kremówka 200 gramówcukier waniliowy 2 łyżek deserowychWykonanie:Białka ubić z łyżką wody na sztywną pianę, stopniowo dodając 120g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Stopniowo dodać do piany 6 żółtek i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przełożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na jasno złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przełożyć papierem do góry na wilgotną ściereczkę, posypaną cukrem. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć w roladę i wystudzić.Galaretkę sporządzić z połowy wody podanej na opakowaniu, wystudzić. 2 szklanki śmietany ubić a 2 łyżkami cukru i połączyć z gęstniejącą galaretką na jednolity krem. Oczyszczone truskawki, zbyt duże poprzecinać na pół (część odłożyć do dekoracji), osuszyć. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i obłożyć truskawkami. Za pomocą ściereczki zwinąć, formując roladę i włożyć na kilka godzin do lodówki. Szklankę śmietany ubić z 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Część rozsmarować na roladzie i widelcem wyrobić dekoracyjne rowki, a resztę szprycką udekorować wg uznania. Na wierzchu ułożyć odłożone owoce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: