ßßß
W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki z Grecji czy Hiszpanii. Wprawdzie nie są ona tak aromatyczne jak nasze rodzime, ale do ciasta świetnie się nadają. W weekend majowy postanowiłam zaprosić wiosnę na majówkowy stół i przygotowałam dla gości lekki biszkopt z truskawkami.Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.Składniki:Biszkopt:4 jaja,4 łyżki cukru,4 łyżki mąki0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:2 galaretki truskawkowe25 dag cukru60 dag serka śmietankowego1 opakowanie cukru waniliowego500 ml śmietany kremówki ( 30 %)1 galaretka truskawkowa300 g świeżych truskawekWykonanie:Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.Piec w temp. 180 stopni C przez ok.25 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier. Umyć blaszkę od biszkoptu. Na spód umytej blaszki znów włożyć do biszkopt. Wystudzić.Masa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na ciasto. Wyrównać masę na cieście. Na masie ułożyć pokrojone w koła truskawki ( wcześniej umyć i pokroić truskawki). Ciasto pozostawić do zastygnięcia na 3 godziny w lodówce.Opcjonalnie do masy można dodać drobno pokrojone świeże truskawki.Dekoracja: Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć polać nią wierzch ciasta, tak aby wszystkie truskawki zostały zakryte. Ciasto pozostawić ponownie do zastygnięcia na około 2-3 godziny w lodówce.