Wykonanie
Tort dla mojej Siostrzenicy, która na początku stycznia obchodziła swoje 2gie urodziny - zbieżność jej urodzin z urodzinami bloga - przypadkowa ;)Tort jest prosty w wykonaniu. Lekko wilgotny, puszysty i mało słodki. Polecam. Wyjdzie każdemu. Kolor
tortu zależy od Waszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował.
Składniki (na tortownicę 22cm):*
biszkopt:- 8
jajek- 2 szklanki
mąki- 1,5-2 szklanki
cukru- 1-1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-
barwnik spożywczy (opcjonalnie)* masa truskawkowa:- 500ml
śmietany kremówki (schłodzonej)- 2
galaretki truskawkowe- 400g mrożonych
truskawek- 0,5l
wody* masa śmietanowa:- 500ml
śmietany kremówki (schłodzonej)- 4-5 łyżek
cukru pudru wg smaku- barwnik - użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker'a-
żelatyna (opcjonalnie - jeśli np tort wymaga transportu - 1 łyżkę
żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie ( 1/4 szklanki
wody) i stopniowo dodawać do ubitej
śmietany)
Biszkopt:Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik).Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 º C (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").Gorący
biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki
biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy
biszkopt będzie wystudzony.Przekroić na 3 blaty.Masa truskawkowa:
Galaretki rozpuścić w wodzie. Lekko przestudzić. Wrzucić (pokrojone na połówki)
truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
galaretkę z
truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę
biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i barwnik (i
żelatynę - dodawać cienkim strumieniem). Zmiksować na sztywno. 3/4 Masy wyłożyć na masę
truskawkową. i przykryć ostatnim blatem. Pozostałą masą wysmarować wierzch ciasta. Do dekoracji, można użyć szprycę.Wsadzić do lodówki na całą noc.
Smacznego!___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/