ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "kruszynka" Siostry Anastazji

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "kruszynka" Siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Kruszynka to trzy kruche placki przełożone masą jabłkową i orzechową. Przygotowanie ciasta jest trochę pracochłonne, ale nie jest trudne. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i jak zwykle się nie zawiodłam. Zmodyfikowałam go trochę, bo użyłam mniejszej blaszki i dlatego na masie orzechowej mam jeszcze kruchy placek. W oryginale placki były dwa, na orzechach od razu była polewa. Polewa z tego przepisu jest aksamitna, równo się kroi i nie pęka.
Składniki:
*blaszka 23*28 cm na ciasto:
300 g mąki
4 żółtka
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
ewentualnie 1 łyżka śmietany, jeśli ciasto będzie za suche na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka masła na masę orzechową:
200 g orzechów włoskich
200 g masła
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru pudru na polewę:
13 dag masła
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany
orzechy
Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec osobno w 180*C przez około 25 minut.
Jabłka obrać, zetrzeć i dusić na maśle aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Trochę przestudzić i wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem.
Orzechy zemleć. Mleko zagotować z orzechami i ciągle mieszając gotować aż wsiąkną całe mleko i będą gęste jak budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem. Polać polewą.
Polewa: Masło, cukier, kakao zagotować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do polewy, wymieszać. Trochę przestudzić i dodać śmietanę. Dokładnie szybko wymieszać. Wylać na ciasto. Posypać orzechami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/02/ciasto-kruszynka-siostry-anastazji.html