Wykonanie
Kruszynka to trzy kruche placki przełożone masą
jabłkową i
orzechową. Przygotowanie ciasta jest trochę pracochłonne, ale nie jest trudne. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i jak zwykle się nie zawiodłam. Zmodyfikowałam go trochę, bo użyłam mniejszej blaszki i dlatego na
masie orzechowej mam jeszcze kruchy placek. W oryginale placki były dwa, na orzechach od razu była polewa. Polewa z tego przepisu jest aksamitna, równo się kroi i nie pęka.Składniki:*blaszka 23*28 cm na ciasto:300 g
mąki4
żółtka200 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
amoniakuewentualnie 1 łyżka
śmietany, jeśli ciasto będzie za suche na masę
jabłkową:1 kg
jabłek2
galaretki pomarańczowe1 łyżka
masła na masę
orzechową:200 g
orzechów włoskich200 g
masła1 szklanka
mleka3 łyżki
cukru pudru na polewę:13 dag
masła5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej
śmietanyorzechySkładniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec osobno w 180*C przez około 25 minut.
Jabłka obrać, zetrzeć i dusić na
maśle aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać
galaretki i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Trochę przestudzić i wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim
ciastem.
Orzechy zemleć.
Mleko zagotować z
orzechami i ciągle mieszając gotować aż wsiąkną całe
mleko i będą gęste jak
budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
orzechami. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem. Polać polewą.Polewa:
Masło,
cukier,
kakao zagotować.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do polewy, wymieszać. Trochę przestudzić i dodać
śmietanę. Dokładnie szybko wymieszać. Wylać na ciasto. Posypać
orzechami.