ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kruszynka / Niebo

Ciasto Kruszynka / Niebo

nazwa

Wykonanie

To ciasto poznałam jako Kruszynka, które znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Jest ono niemal takie samo jak popularne Niebo, dlatego podaję dwie nazwy. Nazwa Kruszynka jest pewnie związana z bardzo delikatnym i kruchym ciastem. Przy wyciąganiu jednej części ciasta byłam tak nieostrożna, że mi się złamała. Więc uważajcie na kruchość spodów :) Od siebie dodałam herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :)
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka masła
Masa orzechowa:
1 kostka masła
20 dag orzechów mielonych
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
polewa kakaowa
duża paczka herbatników
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.
3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.
4. Przekładamy ciasto od dołu:
ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa
5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów.
Smacznego!!!
*Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm.
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/ciasto-kruszynka-niebo.html