Wykonanie
To ciasto poznałam jako Kruszynka, które znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Jest ono niemal takie samo jak popularne Niebo, dlatego podaję dwie nazwy. Nazwa Kruszynka jest pewnie związana z bardzo delikatnym i kruchym
ciastem. Przy wyciąganiu jednej części ciasta byłam tak nieostrożna, że mi się złamała. Więc uważajcie na kruchość
spodów :) Od siebie dodałam
herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :)
Składniki:Ciasto kruche:30 dag
mąki pszennej4
żółtka1 kostka
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
amoniakuMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek2
galaretki pomarańczowe1 łyżka
masłaMasa orzechowa:1 kostka
masła20 dag
orzechów mielonych1 szklanka
mleka3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:polewa
kakaowaduża paczka
herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.2. Robimy masę
jabłkową: obrane
jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche
galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę
orzechową:
Mleko zagotowujemy, wsypujemy
orzechy i mieszamy. Studzimy.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne
orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa
jabłkowa-ciasto kruche-masa
orzechowe-
herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę
herbatników i bezpośrednio na masę
orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych
orzechów.Smacznego!!!*Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm.