Wykonanie
Uwielbiam orzeszki, zwłaszcza nadzienia te jest bardzo smaczne i nie wymaga dużego nakładu pracy :). A masa jest pyszna i starczyło mi jej jeszcze jako przełożenie pozostałych
ciasteczek ;D.
Składniki :Ciasto:25 dag
mąki pszennej15 dag
masła lub
margaryny12 dag
cukru pudru1 łyżka
kakaoMasa :150 g
cukru pudru100 g mielonych
orzechów u mnie laskowe1/2 szklanki
mleka150 g
masła30 g
spirytusuOpis wykonania :1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wypełnić wysmarowane foremki tak by powstało duże zagłębienie, ciasto jeszcze troszkę wyrośnie. Pieczemy w 180 C około 10 minut z termoobiegiem bez do 15 minut. Studzimy wyciągamy z foremek.Piec pozostałe, aż do wykończenia ciasta.2.
Orzechy zalewamy gorącym
mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem na puszysta masę, dodajemy zimne
orzechy i na samym końcu wlewamy powoli
spirytus.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy