Wykonanie
Przepis mojej mamy, który towarzyszy mi od lat... Polewa jest idealna, doskonale tężeje nie będąc przy tym twardą. Błyskawiczna w wykonaniu. PolecamSkładniki:3 łyżki wrzącej
wody lub
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaDo rondelka wlać
wodę i rozpuścić w niej
cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane
kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciastoSmacznego :)