Wykonanie
Karpatka to ciasto mojego wczesnego dzieciństwa,a teraz sama postanowiłam zaryzykować i ją zrobić. Niestety jak to się
mówi z papierka :p Dokładnie polecam karpatkę Delecta :)Składniki:Do kremu:* 500 ml
mleka (2 szklanki)* 200 g
masła lub
margarynyDo ciasta:* 250 ml
wody (1 szklankę)* 125 g
margaryny* 4–5 jaj (w zależności od wielkości)Do dekoracji:* 1 łyżkę
cukru pudruSposób przygotowania:Krem:Zawartość
torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml
mleka. Pozostałe
mleko zagotuj.Do gotującego się
mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.Zmiksuj ugotowaną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.Ciasto:Zagotuj
wodę z
margaryną, dodaj zawartość
torebki z
ciastem i chwilę gotuj rozcierając masę. Wystudź.Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp
mąką.Nagrzej piekarnik do temp. 220ºC bez termo obiegu.Do chłodnej masy wbijaj kolejno
jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze.Wstaw do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika i piecz kolejno przez 25−30 min, do uzyskania złocistego koloru.Składanie ciasta :Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.Ciasto posyp
cukrem pudrem.