Wykonanie
Mam już wypróbowanych kilka przepisów na polewy do ciasta, ostatnio robiłam bardzo zachwalaną w necie polewę z
żelatyną...była w
sumie ok, ale ten przepis bardziej mi przypadł ..i wiem , że już innej raczej nie
będę robić..polecam...Moja polewa już jest na cieście, a nawet dwóch.. [ przepisy wkrótce]..nie zrobiłam osobnego zdjęcia dla polewy ,ale uznałam , że osobny wpis powinien być..Przepis na super polewę znalazłam tutaj. .Składniki można zwiększyć w razie potrzeby..ja robiłam z podwójnej porcji i starczyło na dwa ciasta.Rady autorki przepisu :kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".3 łyżki wrzącej
wody lub
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaDo rondelka wlać
wodę ,
potem cukier .Po rozpuszczeniu
cukru dodać pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane
kakao. Energicznie wymieszać (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko przestudzić i polać ciasto.