ßßß Cookit - przepis na masa do wafla

masa do wafla

nazwa

Wykonanie

Może wygląda niepozornie ale smakuje wyśmienicie :)
Właściwie powinnam zacząć od wafla, bo jest to wafel nie byle jaki - wafel ze Strzyżowa.
Wafli jadłam już sporo, ale z tym, żaden nie może się równać, jest chrupiący i co najważniejsze nie namaka pod wpływem masy,. Dlatego kiedy jedziemy z Moim Mężczyzną w jego rodzinne strony w województwie podkarpackim zawsze kupujemy spory ich zapas (całe szczęście, że nasza Zosieńka ma spory bagażnik).
Przepis na masę dostałam od Teściowej i chociaż są tysiące sposobów na masę do wafla, tę lubię najbardziej.
potrzebne składniki:
puszka słodzonego mleka skondensowanego (jeśli kupujecie takie już ugotowane, potrzebne będzie 1,5 puszki)
250 g masła lub margaryny,
3 łyżki kakao.
Mleko wkładamy do garnka z wodą, gotujemy 2 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.
Nigdy nie otwierajcie gorącej puszki!!! No chyba, że chcecie malować kuchnię :)
Margarynę ubijamy na puch, stopniowo dodajemy ugotowane mleko skondensowane, na końcu dodajemy kakao.
Gotową masą smarujemy pierwszy wafel, przyciskamy następnym i tak do skończenia masy lub wafli, ostatnią warstwę zostawiamy nieposmarowaną. zawijamy w papier i przyciskamy czymś ciężkim (ja na całą noc przyciskam wafel taboretem).
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/03/masa-do-wafla.html