Wykonanie
Bardzo kruch e ciasto, delikatne
jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli
orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.Składniki na ciasto :350g
mąki4
żółtka250g
margaryny1/2 szkl
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
amoniakuMasa
jabłkowa:1kg
jabłek2
galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości
jabłek)1 łyżka
masłaMasa orzechowa:200g mielonych
orzechów włoskich250g
margaryny1 szkl
mleka3-5 łyżek
cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy
mieć (ja dałam 3)Dodatkowo:
polewa czekoladowaPrzygotowanie:Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując
mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy.Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min.Masa
jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy
masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche
galaretki i dokładnie mieszamy.Masa orzechowa :
Mleko zagotowujemy, dodajemy
orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu.
Masło z
cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy
budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.Przełożenie ciasta :Kruche ciasto --> masa
jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa :)) --> kruche ciasto --> masa orzechowa -->
polewa czekoladowa ze sprawdzonego przepisuCiasto odstawiamy przynajmniej na 1 dzień.
Smacznego ! ;)