ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kruszynka

Ciasto Kruszynka

nazwa

Wykonanie

Bardzo kruch e ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.
Składniki na ciasto :
350g mąki
4 żółtka
250g margaryny
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Masa jabłkowa:
1kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek)
1 łyżka masła
Masa orzechowa:
200g mielonych orzechów włoskich
250g margaryny
1 szkl mleka
3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3)
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy.
Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy.
Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.
Przełożenie ciasta :
Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa :)) --> kruche ciasto --> masa orzechowa --> polewa czekoladowa ze sprawdzonego przepisu
Ciasto odstawiamy przynajmniej na 1 dzień.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/11/ciasto-kruszynka.html