Wykonanie

Ostatnio kompletnie nie mam natchnienia, co zresztą widzicie po ciastach. Zajęta tysiącem innych rzeczy nie mam czasu na czytanie blogów, a gazety z przepisami, które kupuję odkładam na później. Od jakiegoś czasu żaden przepis nie chodzi mi po głowie, dlatego zaczynam piec sama nie wiedząc co. Na przykład to ciasto. Miałam ochotę na karpatkę ale jej klasyczna wersja wydała mi się zbyt
banalna. Dodałam więc
owoce,
galaretki i wyszło całkiem ciekawe ciacho. Taka karpatka na bogato.*forma 25*34 cmSkładniki: na ciasto:125 g
margarny1 szklanka
mąki4
jajka1 szklanka
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli na krem:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru4 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki kukurydzianej1 kostka
masła na piankę:2
galaretki truskawkowe1 opakowanie
śnieżki1/2 szklanki
mleka3
banany na wierzch:500 g
truskawek1 puszka
ananasa w kawałkach2
galaretki arbuzowePrzygotowanie ciasta:
Wodę z
margaryną zagotować, zdjąć z ognia, wsypać
mąkę i wstawić na ogień. Mieszać (najlepiej drewnianą pałka do ucierania) aż masa stanie się gęsta i jednolita i zacznie odchodzić od rondelka. Wystudzić. Wbić
jajka. wsypać
sól i
proszek do pieczenia. Zmiksować dokładnie. Częścią ciasta napełnić szprycę z grubą końcówką i wycisnąć na papier do pieczenia 5 pasków ciasta o długości blaszki. Resztę ciasta rozsmarowac w foremce i piec wszystko około godzinę w 170*C.Krem:
mąki,
cukier i szklankę
mleka wymieszać, resztę
mleka zagotować i ugotowac
budyń. Wystudzić i zmiksować z miękkim
masłem.Pianka:
Galaretki rozpuścić w szklance
wody.
Śnieżkę ubić z
mlekiem i połączyć z zimną ale płynną
galaretką. Odstawić. Na blacie ciasta rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć wzdłuż paski ciasta. Pomiędzy poukładać plasterki
banana. Zalać tężejącą pianką. Kiedy zastygnie ułożyć
ananasy i
truskawki i zalać tężejącą galaretą
arbuzową rozpuszczoną wcześniej w 2 szklankach
wody .