ßßß
Ostatnio kompletnie nie mam natchnienia, co zresztą widzicie po ciastach. Zajęta tysiącem innych rzeczy nie mam czasu na czytanie blogów, a gazety z przepisami, które kupuję odkładam na później. Od jakiegoś czasu żaden przepis nie chodzi mi po głowie, dlatego zaczynam piec sama nie wiedząc co. Na przykład to ciasto. Miałam ochotę na karpatkę ale jej klasyczna wersja wydała mi się zbyt banalna. Dodałam więc owoce, galaretki i wyszło całkiem ciekawe ciacho. Taka karpatka na bogato.*forma 25*34 cmSkładniki: na ciasto:125 g margarny1 szklanka mąki4 jajka1 szklanka wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli na krem:3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru4 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki kukurydzianej1 kostka masła na piankę:2 galaretki truskawkowe1 opakowanie śnieżki1/2 szklanki mleka3 banany na wierzch:500 g truskawek1 puszka ananasa w kawałkach2 galaretki arbuzowePrzygotowanie ciasta:Wodę z margaryną zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wstawić na ogień. Mieszać (najlepiej drewnianą pałka do ucierania) aż masa stanie się gęsta i jednolita i zacznie odchodzić od rondelka. Wystudzić. Wbić jajka. wsypać sól i proszek do pieczenia. Zmiksować dokładnie. Częścią ciasta napełnić szprycę z grubą końcówką i wycisnąć na papier do pieczenia 5 pasków ciasta o długości blaszki. Resztę ciasta rozsmarowac w foremce i piec wszystko około godzinę w 170*C.Krem: mąki, cukier i szklankę mleka wymieszać, resztę mleka zagotować i ugotowac budyń. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem.Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance wody. Śnieżkę ubić z mlekiem i połączyć z zimną ale płynną galaretką. Odstawić. Na blacie ciasta rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć wzdłuż paski ciasta. Pomiędzy poukładać plasterki banana. Zalać tężejącą pianką. Kiedy zastygnie ułożyć ananasy i truskawki i zalać tężejącą galaretą arbuzową rozpuszczoną wcześniej w 2 szklankach wody .