Wykonanie
Kocham tarty za ich prostotę i szybkość wykonania. Często do nich wracam i eksperymentuję. Tym razem główną rolę odegrały
truskawki. Stały się jednym z moich ulubionych połączeń. Pychotka :)
Co potrzebujemy:Ciasto300 g
mąki200 g
masła /
margaryny100 g
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem budyniowy0,5 l
mlekakostka
masła /
margaryny3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kartoflanki+ 1
banan+ ok 400 g
truskawek1. Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej iwłożyć do lodówki. 250 ml
mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z
cukrem i
mąką. Powstałą
"mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż
zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.2. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier,
jajko,
masło (w temperaturze pokojowej) i
proszek do pieczenia. Wyrabiamy.
Ciastem obklejamy formę wysmarowana tłuszczem i nakłuwamy widelcem.Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20-25 minut, sprawdzając w trakcie czy jest już gotowa.Gdy
tarta lekko przestygnie, wyjmujemy z formy.3. Przestudzone ciasto delikatnie smarujemy kremem budyniowym. Wykładamy pokrojony w plasterki
banan, a na to resztę kremu. Wierzch dekorujemy
truskawkami.Smacznego ;]