ßßß
Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. W oryginale ciasto z wierzchu polane ma być polewą, ja zamieniłam ja na mase krówkową i posypałam prażonymi orzechami. Biszkopt przez to, że zawiera mało mąki w stosunku co do ilości jajek jest bardzo puszsty, miękki i mokry. Przy krojeniu go na blaty należy uważać bo bardzo klei sie do podłoża ale tak ma być. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Ciasto jest znakomite ale bardzo słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru w kremie.Biszkopt:7 jajek1 szklanka cukru2 łyżki kakao5 łyżek maki2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem na sztywno, dodawac po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę przesiana z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wylać na blaszkę ( 24*35 cm) i piec 30-40 minut w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na połowęBlat orzechowy:25 dag posiekanych orzechów ( mieszane włoskie i laskowe)20 dag cukru5 białek1,5 łyzki miodu1 łyżka maki1 łyzka mąki ziemniaczanejBiałka ubic z cukrem na sztywno, dodac resztę składników delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blaszki z pergaminem i piec około 30 minut w 180*C.Krem:0.5 l mleka1 cukier waniliowy5 żółtek10 dag cukru ( w oryginale 20 dag)1,5 łyzki maki1 kostka masłaŻółtka, cukry i mąke rozpuścić w 3/4 szkalnki mleka, resztę zagotować. Na gotujące mleko wlać masę z żółtek i ugotowac budyń (jest dość rzadki). Ostudzić, mieszając co jakiś czas, żeby nie zrobiła się skórka. Zimny budyń utrzec z masłem.Wierzch:1 puszka masy krówkowej orzechowej15 dag posiekanych mieszanych orzechówPuszkę z krówką umieścić w garnku z wrzatkiem, aby trochę się roztopiła. Orzechu uprażyc na suchej patelni.Przełożenie ciasta:Połowe biszkopta posmarować połową kremu, przykryć blatem orzechowym. Wyłożyć reszte kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarowac mase krówkową i posypać prażonymi orzechami.