ßßß
Delikatny biszkopt o wyraźnym smaku cynamonu przełożony kremem cappuccino i musem gruszkowym. Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu.*foremka 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki cukrupaczka cynamonu (30 g)1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino:4 żółtkaopakowanie budyniu waniliowego750 ml mleka3 łyżki mąki pszennej1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej4 łyżki cukrukostka masła4 łyżki cappuccino orzechowego na mus gruszkowy:1 kg gruszek3 łyżki żelatynydodatkowo:3 łyżki kakao2 kieliszki korzennej wódkiBiałka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ucierać aż masa będzie puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć.Gruszki obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Jeśli są za mało słodkie to można odrobinę posłodzić. Ugotowane gruszki wystudzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem gruszkowym.Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym i odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia. Następnie wyłożyć drugą część kremu i przykryć ciastem. Posmarować ciasto resztą kremu i posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Zimne ciasto idealnie się kroi.