ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "miętusek"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "miętusek"

nazwa

Wykonanie

Przymierzałam się do tego ciasta ponad rok, ale miętowy smak w cieście jakoś mnie nie przekonywał. Jednak skusiłam się i zrobiłam je. To był hit na urodzinowym stole. Mięciutkie, nie za słodkie ciasto, bardzo orzeźwiające i cudownie miętowe. Wszystko w nim doskonale współgra, mięta i czekolada to dobrana para:) Na pewno jeszcze nie raz je zrobię.
*porcja na dużą blaszkę 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem miętowy:
4 szklanki mleka (lub mniej*)
1/2 szklanki wody
300 g cukierków miętowych (landrynki)
3 łyżki cukru
2 torebki budyniu waniliowego
kostka masła na piankę:
600 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
dodatkowo:
duża paczka herbatników kakaowych
kilka kostek gorzkiej czekolady
Z podanych składników upiec biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 180*C około 25 minut.
Do rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu i ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą (trwa to dłuższą chwilę). Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę biszkoptów.
Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować startą lub stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
*Uwaga: pojawiają się sugestie, że mleka w przepisie jest za dużo. Mi z takiej proporcji wyszło, ale wszystko zależy od budyniu jakiego użyjemy. Niektóre po ugotowaniu są rzadkie. Dlatego ilość mleka możecie zmniejszyć do 3 szklanek.
inspiracja
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/ciasto-mietusek.html