Przymierzałam się do tego ciasta ponad rok, ale miętowy smak w cieście jakoś mnie nie przekonywał. Jednak skusiłam się i zrobiłam je. To był hit na urodzinowym stole. Mięciutkie, nie za słodkie ciasto, bardzo orzeźwiające i cudownie miętowe. Wszystko w nim doskonale współgra, mięta i czekolada to dobrana para:) Na pewno jeszcze nie raz je zrobię.*porcja na dużą blaszkę 25*34 cmSkładniki: na ciasto:4 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki2 duże łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem miętowy:4 szklanki mleka (lub mniej*)1/2 szklanki wody300 g cukierkówmiętowych (landrynki)3 łyżki cukru2 torebki budyniu waniliowegokostka masła na piankę:600 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru2 galaretki agrestowedodatkowo:duża paczka herbatników kakaowychkilka kostek gorzkiej czekoladyZ podanych składników upiec biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 180*C około 25 minut.Do rondelka o grubym dnie wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu i ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą (trwa to dłuższą chwilę). Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syropmiętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę biszkoptów.Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować startą lub stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.*Uwaga: pojawiają się sugestie, że mleka w przepisie jest za dużo. Mi z takiej proporcji wyszło, ale wszystko zależy od budyniu jakiego użyjemy. Niektóre po ugotowaniu są rzadkie. Dlatego ilość mleka możecie zmniejszyć do 3 szklanek.inspiracja