Wykonanie
W internecie znalazłam ciasto "
Miętus". Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku
miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za
miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie
tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny.

Składniki:
Biszkopt (duża tortownica):3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoMasa miętowa:150 g landrynek
miętowych1/4 szklanki
wody1
budyń śmietankowy1,5 szklanki
mleka2 łyżki
cukru150 g
masłaMasa śmietankowa:1
galaretka agrestowa0,5 litra
śmietany kremówki1
śmietan-fixDodatkowo:2 paczki
herbatnikówczekolada do starcia
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier,
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.W 0,5 szklanki
mleka rozrabiamy
budyń z 2 łyżkami
cukru. Resztę
mleka gotujemy. Na gotujące
mleko wlewamy rozrobiony
budyń i gotujemy do zgęstnienia.
Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuszek.Landrynki
miętowe wkładamy do rondelka, zalewamy
wodą i na wolnym ogniu rozpuszczamy je. Cały czas mieszamy, łatwo przyklejają się do dna rondelka. Lekko przestudzony
syrop miętowy wlewamy do budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki
wody i studzimy. Gdy
galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać
śmietanę dodając
śmietan-fix. Dodajemy
galaretkę i delikatnie mieszamy.Na naponczowany
biszkopt nakładamy masę
miętową. Na niej układamy
herbatniki. Na
herbatniki wylewamy
śmietanę.Całość posypujemy startą
czekoladą.Ciasto wstawiamy do lodówki.Smacznego!


