ßßß Cookit - przepis na Miętowy torcik

Miętowy torcik

nazwa

Wykonanie

W internecie znalazłam ciasto "Miętus". Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny.
Składniki:
Biszkopt (duża tortownica):
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa miętowa:
150 g landrynek miętowych
1/4 szklanki wody
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g masła
Masa śmietankowa:
1 galaretka agrestowa
0,5 litra śmietany kremówki
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
2 paczki herbatników
czekolada do starcia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W 0,5 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuszek.
Landrynki miętowe wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i na wolnym ogniu rozpuszczamy je. Cały czas mieszamy, łatwo przyklejają się do dna rondelka. Lekko przestudzony syrop miętowy wlewamy do budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan-fix. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
Na naponczowany biszkopt nakładamy masę miętową. Na niej układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy śmietanę.
Całość posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/mietowy-torcik.html