ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciastko z nutką mięty

Czekoladowe ciastko z nutką mięty

nazwa

Wykonanie

Ciasto z wykorzystaniem landrynek miętowych chodziło za mną od dłuższego czasu. Słyszałam od paru osób, że ma bardzo ciekawy smak, poszperałam w internetach, poczytałam i stworzyłam swoją własną wersję. Podczas przyrządzania przeżyłam chwilę grozy bo landrynki okazały się naprawdę mocne i czuć je było w całym domu, ale w kremie budyniowym złagodniały. Połączenie czekoladowego biszkoptu, miętowego budyniu i masy czekoladowej to niezwykle zgrany zespół. Polecam szczególnie jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich czymś ekstra.
Ciasto:
3 jaja
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlewamy żółtka, a następnie mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C
Warstwa miętowa:
ok 200 g landrynek miętowych
1/4 szkl wody
budyń śmietankowy
1 1/2 szklanki mleka
masło
2 łyżki cukru
Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą, zajmuje to dłuższą chwilę, ale gwarantuję, że na pewno się rozpuszczą.W 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. Rozsmarowujemy ją na biszkopcie.
Warstwa śmietanowa:
tabliczka czekolady mlecznej
śmietana 30% 330 ml
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
herbatniki
czekolada gorzka
2-3 łyżki mleka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podobnie postępujemy z żelatyną. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z ostudzoną czekoladą i żelatyną.Masę wykładamy na warstwę miętową, a na niej układamy herbatniki, które następnie polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 h by się schłodziło.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/09/czekoladowe-ciastko-z-nutka-miety.html