Połączenie mięty i gorzkiej czekolady uważam za idealne tym razem również się sprawdziło.Ciasto bardzo orzeźwiające i smaczne ;)Składniki:biszkoptkakaowy:3 jajka3/4 szklanki cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakaociasto szpinakowe:3 jajkaszklanka cukru3/4 szklanki oleju1,5 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionegomasa miętowa:250 g landrynek miętowych3/4 szklanki wody na wierzch ciasta:2 torebkiherbaty miętowej3 budynie waniliowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady400 ml mleka UHT kolorowe kuleczki do posypania3 łyżki cukru250 g masłaPrzygotowanieBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Przygotowujemy herbatęmiętową w podanej ilości wody. Landrynki rozpuszczamy w herbacie podgrzewając wszystko na wolnym ogniu i cały czas mieszając. Budynie oraz cukier mieszamy z połową szklanki mleka, a pozostałe mleko gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syropmiętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę.Na biszkoptkakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastemszpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego!