Wykonanie
Letnia, smaczna, sycąca zupa brokułowa z
kaszą manną i
ziemniakami będzie znakomitą propozycją na obiad. To proste i tanie danie zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i
doda energii na cały dzień.

składniki na 6 porcji50 dag skrzydełek z
kurczaka1 średni
brokuł2
marchewki1
pietruszka1
cebulaćwiartka
selera3 ząbki
czosnku5
ziemniaków3 ziarenka
ziela angielskiego2
liście laurowe3 ziarenka
pieprzu1/2 szklanki
kaszy manny4 łyżki
sosu sojowegoczarny pieprzsólkilka gałązek
natki pietruszkiprzepisObraną i umytą
marchewkę kroimy w plastry,
seler oraz
korzeń pietruszki na na mniejsze części.Do dużego garnka przekładamy umyte skrzydełka, dodajemy pokrojoną
marchew,
pietruszkę a także
seler i
czosnek.Obraną
cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka z warzywami i
mięsem. Wrzucamy również
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe oraz ziarenka
czarnego pieprzu, wlewamy 2 litry zimnej
wody i całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut.Następnie umytego
brokuła dzielimy na mniejsze różyczki a obrane
ziemniaki kroimy w kostkę.Po 30 minutach do zupy dodajemy pokrojone
ziemniaki oraz
brokuła, wszystko gotujemy do miękkości po czym zupę zagęszczamy
kaszą manną i dokładnie mieszamy.Pod koniec gotowania zupę doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem oraz
sosem sojowym, na końcu siekamy
natkę pietruszki.Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną
natką pietruszki.