Wykonanie
Klasyczna i prosta w przygotowaniu zupa ogórkowa z
ziemniakami, bardzo pożywna, lekko kwaśna, zabielana
śmietaną to jedna z moich ulubionych zup. Można ją robić o każdej
porze roku, a najlepiej zimą gdyż idealnie rozgrzewa organizm .

składniki na ok 2 litry zupy2 małe
marchewki2 małe
pietruszkikawałek
pora2 ząbki
czosnku6-7 średnich
ziemniaków40 dag
ogórków kiszonychłyżka
masła lub
margarynyszklanka
śmietany 18%szklanka kwasu z
ogórków2 łyżki
mąki pszennejłyżka
przyprawy typu
wegeta ( przepis tutaj )łyżka
cukrułyżka
soliprzepisWarzywa (
marchew,
pietruszkę, kawałek
pora, ząbki
czosnku,
ziemniaki ) obieramy,
marchew i
pietruszkę kroimy na drobne kawałki,
ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy
wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości.
Wywar doprawiamy
solą i
cukrem.W trakcie gotowania zupy
ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach .Na rozgrzanym tłuszczu dusimy do miękkości starte
ogórki kiszone, od czasu do czasu mieszamy.Podduszone
ogórki wrzucamy do zupy, dodajemy kwas z
ogórków, całość zagotowujemy.Do miski przekładamy
śmietanę, dodajemy
mąkę i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy pół szklanki gorącego
wywaru i jeszcze raz dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.Zupę podprawiamy
śmietaną i gotujemy jeszcze krótką chwilę, na końcu doprawiamy domową
przyprawą typu
wegeta.Zupę podajemy z drobno posiekanym
koperkiem.