ßßß Cookit - przepis na Pizza de Pollaco

Pizza de Pollaco

nazwa

Wykonanie

Słyszę Włochy, myślę pizza.
Co może wydać się zaskakujące, jej twórcą najprawdopodobniej nie był Włoch lecz Grek. Własnie na starożytnej greckiej ziemi wypiekano płaskie placki posmarowane oliwą i posypane ziołami. Później powędrowały one do Włoch, gdzie z czasem nabrały nowego smaku. Zaczęły przypominać znaną dziś pizzę, gdy do Włoch z dalekiego Meksyku przywieziono pomo d'oro, czyli złote jabłka. Pomidory, bo o nich mowa, stały się podstawowym składnikiem pizzy.
We Włoszech niestety nigdy nie byłam. Nie mam pojęcia dlaczego - przecież to nie jest tak daleko.
Podróż do tego kraju marzy mi się od czasów liceum, kiedy obejrzałam jeden z moich ulubionych filmów Bernardo Bertolucciego "Ukryte pragnienia". Piękne zdjęcia, rewelacyjna ścieżka dźwiękowa, świetny film.... jeśli tak wyglądają Włochy... chcę tam jechać.
Kolejną filmową zachętą do odwiedzenia mekki pizzy było "Jedz, módl się, kochaj" Ryana Murphy'ego. "Eat pray love" zauroczył mnie. Sposób w jaki przedstawiona jest radość....jedzenia.... rewelacja! Jeśli tak wyglądają Włochy, chcę tam być.
Przetestowałam całe mnóstwo pizzerii i mam swoją jedną ulubioną, lecz pewnego dnia postanowiłam przygotować to danie sama.
Dziś proponuję pizzę na cienkim cieście z najlepszym sosem pomidorowym ever! Dodatki wg uznania.
Składniki:
ser zółty, najlepiej mozarella
dodatki wg uznania, ja użyłam: paprykę czerwoną, oliwki zielone, oliwki czarne, szynkę, kiełbaski
ciasto na pizzę:
2 łyżeczki drożdży w proszku (7 g)
0,5 łyżeczki soli
375 g mąki
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sos pomidorowy do pizzy:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała drobno posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
425 g pomidorów z puszki (zazwyczaj jedna puszka wystarcza)
0,25 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
oregano
Przygotowanie:
Zrób ciasto a następnie sos pomidorowy do pizzy.
Przygotuj dodatki (poszatkuj).
Blachę wysmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek (najlepiej przy użyciu pędzelka)
Wyłóż ciasto i posmaruj cienką warstwą sosu (jeśli będzie go za dużo, ciasto nasiąknie płynem i nie będzie chrupkie).
Nałóż dodatki wg uznania, lecz równie dobrze wystarczy tylko sos pomidorowy i ser.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni Celsjusza.
Piecz bez przykrycia ok. 15 - 20 minut, aż skórka się zrumieni na złoto, a ser rozpuści i upiecze.
ciasto na pizzę:
W misce wymieszaj dobrze łyżką suche składniki (przesianą mąkę, sól, drożdże).
Stopniowo dodawaj wodę wymieszaną z oliwą.
Na oprószonym mąką blacie (lub w dużej misce) wyrabiaj ciasto przez ok. 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przełóż ciasto do dużej nasmarowanej oliwą miski, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ugnieć ciasto rękami i wyrabiaj je na lekko oprószonym blacie, aż stanie się gładkie.
sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Posiekaną cebulę podsmaż na małym ogniu. Dodaj czosnek, posiekane pomidory, przecier, cukier i oregano.
Gotuj na małym ogniu, bez przykrywki ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/05/pizza-de-pollaco.html