Wykonanie
Słyszę Włochy, myślę pizza.Co może wydać się zaskakujące, jej twórcą najprawdopodobniej nie był Włoch lecz Grek. Własnie na starożytnej greckiej ziemi wypiekano płaskie placki posmarowane
oliwą i posypane
ziołami. Później powędrowały one do Włoch, gdzie z czasem nabrały nowego smaku. Zaczęły przypominać znaną dziś pizzę, gdy do Włoch z dalekiego Meksyku przywieziono
pomo d'oro, czyli złote
jabłka.
Pomidory, bo o nich
mowa, stały się podstawowym składnikiem pizzy.We Włoszech niestety nigdy nie byłam. Nie mam pojęcia dlaczego - przecież to nie jest tak daleko.Podróż do tego
kraju marzy mi się od czasów liceum, kiedy obejrzałam jeden z moich ulubionych filmów Bernardo Bertolucciego "Ukryte pragnienia". Piękne zdjęcia, rewelacyjna ścieżka dźwiękowa, świetny film.... jeśli tak wyglądają Włochy... chcę tam jechać.Kolejną filmową zachętą do odwiedzenia
mekki pizzy było "Jedz,
módl się, kochaj" Ryana Murphy'ego. "Eat pray
love" zauroczył mnie. Sposób w jaki przedstawiona jest radość....jedzenia.... rewelacja! Jeśli tak wyglądają Włochy, chcę tam być.Przetestowałam całe mnóstwo pizzerii i mam swoją jedną ulubioną, lecz pewnego dnia postanowiłam przygotować to danie sama.Dziś proponuję pizzę na cienkim cieście z najlepszym
sosem pomidorowym ever! Dodatki wg uznania.
Składniki:
ser zółty, najlepiej
mozarelladodatki wg uznania, ja użyłam:
paprykę czerwoną,
oliwki zielone,
oliwki czarne,
szynkę,
kiełbaskiciasto na pizzę:2 łyżeczki
drożdży w proszku (7 g)0,5 łyżeczki
soli375 g
mąki250 ml ciepłej
wody1 łyżka
oliwy z oliweksos pomidorowy do pizzy:1 łyżka
oliwy z oliwek1 mała drobno posiekana
cebula2 rozgniecione ząbki
czosnku425 g
pomidorów z puszki (zazwyczaj jedna puszka wystarcza)0,25 szklanki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukruoreganoPrzygotowanie:Zrób ciasto a następnie
sos pomidorowy do pizzy.Przygotuj dodatki (poszatkuj).Blachę wysmaruj cienką warstwą
oliwy z oliwek (najlepiej przy użyciu pędzelka)Wyłóż ciasto i posmaruj cienką warstwą sosu (jeśli będzie go za dużo, ciasto nasiąknie płynem i nie będzie chrupkie).Nałóż dodatki wg uznania, lecz równie dobrze wystarczy tylko
sos pomidorowy i
ser.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni Celsjusza.Piecz bez przykrycia ok. 15 - 20 minut, aż skórka się zrumieni na złoto, a
ser rozpuści i upiecze.ciasto na pizzę:W misce wymieszaj dobrze łyżką suche składniki (przesianą
mąkę,
sól,
drożdże).Stopniowo dodawaj
wodę wymieszaną z
oliwą.Na oprószonym
mąką blacie (lub w dużej misce) wyrabiaj ciasto przez ok. 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.Przełóż ciasto do dużej nasmarowanej
oliwą miski, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.Ugnieć ciasto rękami i wyrabiaj je na lekko oprószonym blacie, aż stanie się gładkie.
sos pomidorowy:Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek.Posiekaną
cebulę podsmaż na małym ogniu. Dodaj
czosnek, posiekane
pomidory, przecier,
cukier i
oregano.Gotuj na małym ogniu, bez przykrywki ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego!