Wykonanie

Uwielbiam
masło orzechowe! Szczerze mówiąc dzięki waszym blogom, bo kiedyś nawet nie sięgnęłabym po nie w sklepie.A Wam? Z czym najlepiej smakuje
masło orzechowe? łączyłam już z
bananami,
czekoladą,
jabłkami i
brzoskwiniami. No i z
kurczakiem. Brzmi strasznie, prawda?Kilka
razy widziałam i czytałam o takim połączeniu.Postanowiłam spróbować! Tym razem z innymi. A oto efekt: pieczona
pierś z kurczaka w orientalnej marynacie podana z pastą
orzechową .Współgotujący! Bartoldzik, Dobromiła, Kabka, Lejdi,
Maggie, Mirabelka, Mopsik i Siaśka, baczność! Do
orzechów marsz!Składniki na 2 porcje:2
piersi z kurczaka1 łyżka
jogurtu2 łyżki
soku z limonki (albo ciut więcej)1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka świeżo startego
imbiru1/2 łyżeczki ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
cukru trzcinowegoWszystkie składniki oprócz
mięsa połączyć. Piersi delikatnie rozbić, zalać marynatą, przykryć i zostawić w lodówce na całą noc.Następnego dnia włożyć do żaroodpornego naczynia (razem z marynatą) i piec przez 30 minut w 180 C.W międzyczasie przygotować sos a raczej "pastę" z
masła orzechowego :3 łyżki
masła orzechowegokilka kropel
sosu sojowegoszczypta sproszkowanego
chilli1/4 szklanki
wodyMasło połączyć z
wodą (moje
orzechy strasznie szybko wchłonęły
wodę, więc pewnie dodacie trochę więcej) i
przyprawami.
Kurczaka posmarować pastą. Podawać z
ryżem i ulubionymi dodatkami.U mnie, ekstra dodatkiem były gotowane
marchewki z
pieprzem (dużo
pieprzu!)Przepis leci do "
Orzechowego tygodnia "