Wykonanie

porcja dla 9 osób – czas przygotowania 1:00Satay:1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżka
curry2 łyżki
masła orzechowego (arachidowego)½ szklanki
sosu sojowego½ szklanki
soku z limonki, świeżo wyciśniętego2 ząbki posiekanego
czosnkuszczypta pokruszonej
papryki chili6 połówek
piersi z kurczaka, bez kości i skóry,pokrojonych w 1¼cm paskisos arachidowy:⅔ szklanki
masła orzechowego (arachidowego)1 ½ szklanki
mleczka kokosowego¼ szklanki
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka startego, świeżego
imbiru4 ząbki
czosnku, zmiażdżoneszczypta
pieprzu cayenne¼ szklanki rosołu z
kurczaka¼ gęstej
śmietanki (min 36%)gałązka świeżej
kolendry, do przybraniaWymieszać w płytkim naczyniu albo wytrzymałym worku strunowym
cukier trzcinowy,
curry,
masło orzechowe,
sos sojowy,
sok z limonki,
czosnek i pokruszone
chili. Marynować paski
kurczaka przez 2 godziny albo przez całą noc. W międzyczasie, namoczyć w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków, aby zapobiec spaleniu podczas grillowania. Nabić kawałki
kurczaka na patyczki w formie serpentyny. Aby zrobić sos arachidowy, należy w rondelku wymieszać
masło orzechowe,
mleczko kokosowe,
sok z cytryny,
sos sojowy,
cukier trzcinowy,
imbir,
czosnek i
pieprz cayenne, gotować na bocznym palniku, na małym ogniu, aż będzie tak gęsty jak
śmietanka, około 15 minut. Zmiksować krótko w blenderze albo robocie kuchennym. Dodać rosół z
kurczaka oraz
śmietankę i ponownie zmiksować, aż sos będzie jednolity. Odstawić i podawać w temperaturze pokojowej. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH oraz nasmarować ruszt
olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu. Położyć szaszłyki na grillu i zmniejszyć ogień do MEDIUM. Grillować, odwracają kilkukrotnie i polewając marynatą, przez 6-8 minut, albo aż
mięso nie będzie różowe w środku. Posypać posiekanymi liśćmi
kolendry. Podawać z sosem arachidowym.Summary

Recipe
NamePublished On2014-02-03Preparation
Time1HCook
Time8MTotal
Time1H8MAverage Ratingno ratingBased on 0 Review(s)
