ßßß
porcja dla 9 osób – czas przygotowania 1:00Satay:1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka curry2 łyżki masła orzechowego (arachidowego)½ szklanki sosu sojowego½ szklanki soku z limonki, świeżo wyciśniętego2 ząbki posiekanego czosnkuszczypta pokruszonej papryki chili6 połówek piersi z kurczaka, bez kości i skóry,pokrojonych w 1¼cm paskisos arachidowy:⅔ szklanki masła orzechowego (arachidowego)1 ½ szklanki mleczka kokosowego¼ szklanki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego2 łyżki sosu sojowego2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka startego, świeżego imbiru4 ząbki czosnku, zmiażdżoneszczypta pieprzu cayenne¼ szklanki rosołu z kurczaka¼ gęstej śmietanki (min 36%)gałązka świeżej kolendry, do przybraniaWymieszać w płytkim naczyniu albo wytrzymałym worku strunowym cukier trzcinowy, curry, masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, czosnek i pokruszone chili. Marynować paski kurczaka przez 2 godziny albo przez całą noc. W międzyczasie, namoczyć w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków, aby zapobiec spaleniu podczas grillowania. Nabić kawałki kurczaka na patyczki w formie serpentyny. Aby zrobić sos arachidowy, należy w rondelku wymieszać masło orzechowe, mleczko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy, cukier trzcinowy, imbir, czosnek i pieprz cayenne, gotować na bocznym palniku, na małym ogniu, aż będzie tak gęsty jak śmietanka, około 15 minut. Zmiksować krótko w blenderze albo robocie kuchennym. Dodać rosół z kurczaka oraz śmietankę i ponownie zmiksować, aż sos będzie jednolity. Odstawić i podawać w temperaturze pokojowej. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH oraz nasmarować ruszt olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu. Położyć szaszłyki na grillu i zmniejszyć ogień do MEDIUM. Grillować, odwracają kilkukrotnie i polewając marynatą, przez 6-8 minut, albo aż mięso nie będzie różowe w środku. Posypać posiekanymi liśćmi kolendry. Podawać z sosem arachidowym.Summary
Recipe NamePublished On2014-02-03Preparation Time1HCook Time8MTotal Time1H8MAverage Ratingno ratingBased on 0 Review(s)