Wykonanie
W mojej kuchniZapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.Blog > Komentarze do wpisu«
KURCZAK W MIODZIEPULPECIKI Z
INDYKA »

Tort powstał na zamówienie koleżanki. Zachwycił wszystkich wyglądem i smakiem.
Biszkopt kawowy nasączany
adwokatem, do tego krem
adwokatowy i
polewa czekoladowa.
Biszkopt:- 6
jajek- 1,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki tortowej- 2 łyżki ( płaskie)
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
rozpuszczalnej kawy granulowanej- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem
adwokatowy :- 1 kostka miękkiego
masła- 1
budyń śmietankowy bez
cukru- 1,5 szklanki
mleka- 0,5 szklanki
cukru pudru- 3,4 szklanki
adwokatuPolewa:- 1 tabliczka
mlecznej czekolady- 50 ml
śmietanki 30%Dodatkowo:-
adwokat do nasączania
biszkoptu- 8 okrągłych
ciastek maślanych z dziurką- trochę kremu- kilka podłużnych
biszkoptów-
krem śmietankowy w 5 minut- kostka miękkiego
masła- 200 ml zimnego
mlekaJaja ubić z
cukrem.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać
kawę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 28 cm) wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Budyń ugotować na
mleku i ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na masę, dalej ucierając dodawać porcjami
budyń. Następnie dodać
adwokat.
Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć
ajerkoniakiem ( po 3 łyżki na krążek) przełożyć kremem
adwokatowym.
Krem śmietankowy rozrobić z zimnym
mlekiem, a następnie utrzeć z
masłem. Posmarować nim boki i wierzch
tortu.Resztę kremu odłożyć.
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną
czekoladę, przestudzić. ciepłą jeszcze polewą polać wierzch
tortu.Tort wstawić do lodówki.
Ciastka maślane ( 1 odłożyć) posmarować kremem, ułożyć jedno na drugim. Boki i wierzch również obłożyć kremem i wyrównać.


Następnie przymocować wokół wieżyczki z
ciastek podłużne
biszkopty i związać je wstążką.

Wstawić na 30 minut do lodówki.Następnie przekroić jedno
ciastko na pół, posmarować miejsce przecięcia kremem i zrobić z niego uchwyt od kufla.


Resztę kremu przełożyć do szprycy i wyciskać małe kleksiki tak, aby imitowały lekko wylewającą się pianę.

Wstążeczkę usunąć a kufel postawić na środku
tortu, leciutko dociskając.

wtorek, 05 lutego 2013, pao77poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
MIODOWE GWIAZDKIDESER "SZARLOTKA" NA PŁATKACH ...KOPYTKA Z WĘDZONYM
TWAROGIEM, ...ZUPA
SELEROWO-CZOSNKOWA Z ...MUFFINKI ...CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE ...
KURCZAK W
CIEŚCIE NA SPOSÓB ...BABKA
KAKAOWAKOPYTKA
BAZYLIOWE Z ...
CYNAMONOWE BUŁECZKI--------------------------------------..........................................------------------------------------------- -------------------------------------------trwa inicjalizacja, prosze czekac... darmowe próbki-----------------------------------------first minute 2013 Wizyty dzienne na stronę---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Szukaj przepisów naChcesz
mieć swoje przepisy na swoim blogu?------------------------------------------ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------Pisz blog
zamów newsletter