Wykonanie
Ucierane, wilgotne ciasto przekładane kremem z
serka mascarpone. Wierzch uwieńczony pyszną
cytrynową pianką. Piękny żółty kolor nawiązuje do kurczaczka wielkanocnego, a uzyskany został poprzez dodanie odrobinki barwnika. Ciasto wspaniale będzie prezentować się na świątecznym
stole obok pięknych, kolorowych pisanek.Ciasto:- 3 szklanki
mąki- 2 szklanki
cukru- 1 szklanka
oleju- 1 szklanka
wody- 2-3 łyżki ciemnego
kakao- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 5 jaj- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaPianka cytrynowa :- 1 opakowanie ''Śnieżki''- 200 ml
mleka-
galaretka cytrynowa- odrobina żółtego barwnika w proszkuKrem do przełożenia:- 250 g
serka mascarpone- 1-2 łyżki
cukru pudru- 1 śmietanfix- 100 g
śmietanki 30 %- odrobina żółtego barwnika w proszku1.
Jaja utrzeć z
cukrem, następnie dodawać pozostałe składniki (
olej wlewać cienkim strumykiem). Dużą prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać
bułka tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni ( używam funkcję z termoobiegiem), wstawić ciasto i piec przez około 35 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru. Ciasto ostudzić w formie, przy otwartych drzwiczkach piekarnika.2.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
serek ,
cukier, śmietanfix oraz barwnik. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć kremem. Posmarować również boki, trochę kremu odłożyć.3.
Śnieżkę ubić z
mlekiem.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej
wody, ostudzić, dodać do
Śnieżki. Zmiksować. Można dodać żółty barwnik. Na wierzch ciasta wylać piankę i pozostawić do zastygnięcia.4.Pozostałym kremem ozdobić ciasto i posypać kolorową posypką
cukrową .