ßßß
Przepis pochodzi z netu, trochę został zmodyfikowany. Ciasto doskonałe na podwieczorek.Składniki:- 2 szklanki maki pszennej- 1 szklanka maki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia-1/2 szklanki cukru- 150 g zimnego masła- 3 jajka- 3 łyżki śmietany 18%- 5 średnich jabłekMąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na połowę i wstawić do lodówki . W tym czasie jabłka obrać, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Z lodówki wyjąć połowę ciasta i rozłożyć na dnie formy (35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć plasterki jabłek i posypać cukrem.
Z pozostałego ciasta uformować plecionkę pamiętając aby najpierw uformować boki.
Plecionka nie musi być idealnie równa, moja też nie jest.Tak przygotowane ciasto wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w 165 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut.Ciasto po upieczeniu prezentuje się tak:

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.czwartek, 08 maja 2014, pao77poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyMIODOWE GWIAZDKIDESER "SZARLOTKA" NA PŁATKACH ...KOPYTKA Z WĘDZONYM TWAROGIEM, ...ZUPA SELEROWO-CZOSNKOWA Z ...MUFFINKI ...CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE ...KURCZAK W CIEŚCIE NA SPOSÓB ...BABKA KAKAOWAKOPYTKA BAZYLIOWE Z ...CYNAMONOWE BUŁECZKI--------------------------------------..........................................------------------------------------------- -------------------------------------------trwa inicjalizacja, prosze czekac... darmowe próbki-----------------------------------------first minute 2013 Wizyty dzienne na stronę---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Szukaj przepisów naChcesz mieć swoje przepisy na swoim blogu?------------------------------------------ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------Pisz blogzamów newsletter