ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa (z kiszonych ogórków)

Zupa ogórkowa (z kiszonych ogórków)

nazwa

Wykonanie

Kiedyś za nią nie przepadałam, dziś przepadam po spróbowaniu pierwszej łyżki. Ostatnio trochę przeze mnie zapomniana, ale w porę przyszła mi na myśl. Można ją ugotować na żeberku, albo wybrać zupełnie bezmięsną wersję - wówczas będzie szybciej. Ja zazwyczaj biorę opcję-ekspres, na mięsie gotuję ogórkową od wielkiego dzwonu. Przepis tradycyjnie mam od Mamy - taki smakuje mi najbardziej :)
Składniki - na średniej wielkości garnek:
- 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- domowe kostki rosołowe (opcjonalnie),
- liść laurowy, ziele angielskie,
- czosnek granulowany lub 1 przeciśnięty ząbek,
- sól, pieprz, cukier,
- 4 ziemniaki,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka śmietany,
- mąka do zagęszczenia.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem cebuli, marchewki (startej na tarce o dużych oczkach), pietruszki (podobnie jak marchew - starta na tarce o dużych oczkach) i całego kawałka selera (jeśli zdecydujemy się na wersję z mięsem, gotujemy je razem z warzywami). Gotujemy do miękkości warzyw (głównie selera i cebuli, bo reszta jest starta). Dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. W tym momencie można dodać domowe kostki rosołowe.
W tym czasie przygotowujemy ogórki: ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy w rondelku z dodatkiem masła. Nie odsączamy wody, która zostanie po ścieraniu - dodajemy ją do rondelka. Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody.
Gdy seler będzie miękki, do garnka dodajemy ziemniaki (obrane, umyte, pokrojone w kostkę). Gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej ogórki. Wszystko razem gotujemy ok. 5 minut. Na sam koniec zupę zagęszczamy mąką, zagotowujemy. Wyłączamy kuchenkę, zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku. Zupę można posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/zupa-ogorkowa-z-kiszonych-ogorkow.html