Wykonanie
Przepis na ten gulasz jest moją własną kompozycją, która powstała już dawno. Od tamtej
pory, kiedy myślę o gulaszu, od razu przypomina mi się ten smak. Ze względu na brak
pomidorów w lodówce, postanowiłam dodać suszone w
oleju, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Dodają jeszcze więcej aromatu i idealnie komponują się z resztą składników. Polecam Wam przygotowanie gulaszu w nieco innej formie!

Składniki:- ok. 500 g
piersi z kurczaka (lub
schabu),- 250 g
pieczarek,- 1 średnia
cebula,- pół
papryki,- 7-10
suszonych pomidorów w
oleju,-
olej do podsmażenia,-
papryka ostra,-
curry,-
pieprz,-
sól,- 2
liście laurowe,-
ziele angielskie,- 2 łyżki
mąki na pół szklanki
wody.Rozpoczynamy od pokrojenia
mięsa w kostkę (ok. 1cm na 1 cm). Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju (najlepiej w dość wysokiej patelni), a następnie solimy i
pieprzymy. Po chwili dodajemy umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki, pokrojoną w kostkę
cebulę oraz
paprykę. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. W razie potrzeby można podlać
wodą. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę
pomidory, a następne wrzucamy
liście laurowe i ziele. Dolewamy
wody, by sosu było więcej. Całość dusimy do miękkości warzyw i
mięsa,pamiętając o podlewaniu
wodą (miękkość całości można zauważyć po tym, jak z
papryki odchodzi skórka). Przyprawiamy
papryką ostrą (ok. pół łyżeczki),
curry (trochę więcej niż pół łyżeczki), w razie potrzeby
solą. Na koniec zaprawiamy
mąką i wyjmujemy
liście laurowe. Podajemy z
kaszą,
ryżem lub
makaronem (u mnie była tym razem wersja z
makaronem). Smacznego!!!