ßßß Cookit - przepis na Szparagi, kurczak, szynka... zapiekane roladki!

Szparagi, kurczak, szynka... zapiekane roladki!

nazwa

Wykonanie

Jeśli jeszcze nie robiliście podobnego dania, musicie spróbować natychmiast. Tym razem nie będę Was zachęcać – będę wręcz zmuszać! :) Gwarantuję, że zakochacie się w nim bez pamięci. To danie to prawdziwy obłęd smakowy. Wizualnie też prezentuje się ciekawie, dlatego szczególnie polecam na wykwintne okazje. Jestem nim zachwycona w każdym calu. Teraz wszędzie widzę szparagi i wszystko, co z nimi związane jest dla mnie fantastyczne. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, ale dość mocno zaszalałam z modyfikacjami. Przyznam, że miałam spore obawy co do efektu, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. MUSICIE spróbować!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- ½ kg zielonych szparagów,
- 10 plasterków szynki, typu wiejska,
- marynata do mięsa: 5 łyżek oleju ryżowego (może być oliwa z oliwek), łyżeczka czosnku lub 1 ząbek przeciśnięty, ½ łyżeczki papryki ostrej, płaska łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki tymianku (wszystkie zioła mogą być, a nawet powinny być świeże), sól, pieprz kolorowy mielony,
- sos: 150 g serka topionego śmietankowego, 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy, ok. ½ szklanki wody, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na ok. 10 filetów. Rozbijamy dość cienko, jak na roladki. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich podanych składników. Dokładnie nacieramy nią każdy kawałek piersi, zostawiamy na ok. 20 minut w chłodnym miejscu (najlepiej namoczone filety pozostawić w marynacie).
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce (same złamią się we właściwym miejscu). Przeliczamy i dzielimy na tyle sztuk, by do każdej roladki była taka sama ilość (u mnie wyszło po 3 szparagi). Szparagi owijamy piersią, a następnie szynką (nie ma potrzeby spinania wykałaczkami). Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przkrywamy kawałkiem folii aluminiowej – by zbytnio się nie spiekły.
W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na sos. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Gdyby serek nie chciał się całkowicie rozpuścić, można użyć blendera.
Roladki ułożone w naczyniu smarujemy z wierzchu sosem (dosłownie po łyżeczce na każdą). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez przykrycia), pieczemy 15 minut. Po tym czasie roladki zalewamy pozostałym sosem i ustawiamy funkcję grill. Zapiekamy przez ok. 5-7 minut. Podajemy z ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/szparagi-kurczak-szynka-zapiekane.html