Wykonanie
Postanowiłam ostatnio troszkę poeksperymentować z farszem do pierogów, i znalazłam taką oto alternatywę. Składniki proste, ale jednak rzadko ze sobą łączone, okazały się strzałem w dziesiątkę. Pierogi wyszły pyszne, farsz nie był suchy a
kapusta jednocześnie dodawała mu chrupkości. I
powiem szczerze - smakowały mi bardziej niż ruskie, którymi do tej
pory się zajadałam.CIASTO NA PIEROGI:700 g
mąki1
jajko2 łyżki
oliwy1 szklanka
wodyszczypta
soliFARSZ:1/2 główki
białej kapusty3
cebule4
jaja na twardo200 g
twarogusólpieprzpaprykaolej do smażenia
Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą
wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia.
Ser oraz
jaja mielimy w maszynce.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na
oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy
przyprawami.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite
jajko.Dodajemy
oliwę oraz stopniowo ciepłą
wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej
wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym
masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-)SMACZNEGO :-)