Wykonanie

Aby przemycić trochę zdrowego jedzenia mojej rodzinie postanowiłam zrobić kotleciki -p lacuszki z
soczewicy i
kaszy jaglanej. To był eksperyment, a smak głównie zależy od przypraw, więc każdy może dodać według upodobań.1 /3 szkl .
czerwonej soczewicy i 1/3 szkl.
kaszy jaglanej (w
sumie wychodzi 2 szkl. po ugotowaniu)2
jajka4 łyżki zmielonych
płatków owsianych (lub
płatków owsianych błyskawicznych)1 łyżeczka
oleju (u mnie
olej z pestek
winogron Oleofarm)2
marchewki4 łyżki siekan ej
natki pietruszkichilli/
papryka ostracurrysól,
pieprz3 łyżki
koncentratu pomidorow ego
olej do smażenia(u mnie z pestek
winogron Oleofarm)
Marchew zetrzeć na drobnej tarce.
Soczewicę i
kaszę przepłukać
wodą, wrzucić do 1,5 l. wrzątku razem z
marchewką.Dodać
koncentrat pomidorow y, odrobinę
curry,
sól,
paprykę i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 30 min.). P r zecedzić przez sitko.Ostudzoną masę przełożyć do miski, dodać
jajka,
olej,
przyprawy według uznania (
chili /
paprykę,
pieprz,
curry),
płatki owsiane oraz
natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać . Masa powinna być gęsta.Kłaść łyżką na rozgrzanym
oleju formując plac ki (lub ręcznie formując kotleciki). Smażyć do mocnego zarumienienia z dwóch stron, obracając je
łopatką .Podawać cieple z dowolną surówką lub sosem.
Olej z pestek
winogron otrzymywany jest z nasion
winogron dojrzewających w ciepłym klimacie Włoch. Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym
olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych. W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowany do sałatek,
sosów, a także do smażenia i duszenia.Przechowywać w temperaturze pokojowej.Objętość netto: 0 , 5 lCena: 22 , 50 złOpinia : Dużą zaletą
oleju jest jego neutralny smak, dzięki
czemu można go dodać do słodkich wypieków. Nadaje się również do smażenia i sałatek. Jest więc
olejem uniwersalnym. Polecam .