ßßß
W ostatni weekend odwiedziłam Restaurację Madagaskar w Poznaniu, znajdującą się w pobliżu Starego Rynku. Restauracja powstała 4 lata temu, a jak się dowiedziałam, pomysł na restaurację serwującą malagaskie jedzenie powstał dzięki filmowi dla dzieci "Madagaskar".Bardzo miła obsługa, cierpliwie wyjaśniała za każdym razem co znajdowało się na talerzu.Na przystawkę wybrałam Poh piah - bardzo smaczne placki malgaskie z yam (rodzajem słodkich ziemniaków), krewetkami i kiełkami. Jest to rodzaj naleśników, które można samemu zawijać, z dodatków podanych w osobnych miseczkach . Co mnie zaskoczyło, były podane na zimno, choć wydaje mi się, że na ciepło byłyby też dobre .Cena: 12 złNastępnie spróbowałam dania, które jest specjalnością lokalu : "Specjały z Madagaskaru".Jest to zestaw pięciu potraw serwowanych na jednym talerzu, w skład którego wchodzą:kawałki wołowiny gotowanej z czosnkiem i pieprzemduszona wieprzowina z groszkiem, pomidorkami i czosnkiempikantne curry z białej fasolikurczak w mleczku kokosowym z imbirem, czosnkiem i pomidorami.gotowana tilapia w sosie z pomidorów, cebuli, szpinaku i czerwonej pasty currydodatkowo ostry sos z papryczek chilli, czosnku i imbiru
Bardzo dobry pomysł z umieszczeniem kilku potraw na jednym talerzu, dzięki temu mamy możliwość spróbowania aż kilku smaków jednocześnie. Potrawy wchodzące w skład "Specjałów z Madagaskaru" są bardzo proste, smaczne i delikatnie przyprawione, dlatego polecam je koniecznie z dodatkiem lekko pikantnego sosu, który doskonale uzupełnia ich smak.Zestaw dla jednej osoby to koszt 39 zł (dla dwóch: 76 zł).Na deser były smaczne trójkątne afrykańskie ciastka Mandazi, z nadzieniem z mleczka kokosowego, które przypominają w smaku pączki.Cena: 6 zł
