Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 100g
masła- 50g
cukru- 225g
mąki pszennej- 1
jajko- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*na masę- 200g gęstego
naturalnego jogurtu- 800g kwaśnej gęstej
śmietany 18%- 2 łyżeczki
cukru waniliowego- 5
jajek- 1,5 opakowania budyniu
waniliowego- szczypta
soli- 150g
cukru*na mus- 100g
cukru- 500g
rabarbaru- 1 opakowanie budyniu
waniliowego- 1 szklanka
soku jabłkowego*dodatkowo- 1/2 szklanki
śmietany 30%- 2 łyżeczki
cukru pudru- 1/2 łyżeczki
żelatynySposób przygotowania:1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia
masła z
cukrem i
jajkiem, następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie
ciastem wylepiamy dużą tortownicę (ok. 28cm średnicy) spód i połowę wysokości brzegów.2.
Śmietanę łączymy z
jogurtem,
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
żółtka, budynie, miksujemy.
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty
soli na sztywno i gotowe dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy wylepionej
ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 min. pieczenia ciasto nacinamy 1cm od brzegu tortownicy i pieczemy jeszcze przez ok. 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto przez ok. 20 min. z lekko uchylonymi drzwiczkami.3.
Rabarbar myjemy, obieramy jeśli jest łykowaty, kroimy w kostkę, zasypujemy
cukrem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie.
Budyń śmietankowy mieszamy z szklanką soku, wlewamy do gotującego się
rabarbaru i gotujemy, mieszając aż powstanie konsystencja budyniu. Gotowy mus wykładamy na wystudzony sernik i całość wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.4.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej
wody, wlewamy do
śmietany, miksujemy.
Śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto, na końcu wkładamy do lodówki na kilka minut.Ispiracja:ucztadlapodniebienia