Wykonanie
Składniki:- 2 łyżki
kakao- 120g
mąki pszennej+1 łyżka do
bakali- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 125g
masła- 2/3 szklanki
cukru- 3
jajka- 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego- 100g
gorzkiej czekolady- 100g
suszonej śliwki- 50g
rodzynek- 100g
orzechów np. laskowychSposób przygotowania:1.
Śliwki i
orzechy kroimy, dodajemy
rodzynki oraz 1 łyżkę
mąki, mieszamy.2.
Masło miksujemy z
cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy
jajka, ciągle miksując.3.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy ją do masy, miksujemy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
kakaem, również dodajemy do masy wraz z ekstraktem. Po zmiksowaniu ciasta dodajemy obsypane
bakalie, mieszamy łyżką.4. Ciasto nakładamy do małej lub średniej keksówki wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (sprawdzamy czy jest gotowe patyczkiem, powinno być lekko przypieczone z wierzchu, uważać by nie przypalić). Po ostudzeniu można polać
czekoladą lub posypać
cukrem pudrem.