Wykonanie
Składniki:- 500g
mięsa mielonego- 4 duże
pomidory- 1 puszka
czerwonej fasolki- 1
cebula- 3 łyżki
ketchupu- 3 łyżki
bułki tartej- 1
jajko- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
ostrej papryki- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
zioła prowansalskie- świeży
tymianek-
olej-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Mięso mieszamy z
jajkiem i
bułką tartą, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, formujemy pulpety.2.
Cebulę siekamy,
czosnek miażdżymy i podsmażamy na łyżce
oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory, smażymy aż się rozpadną. Później dodajemy
ketchup,
fasolkę,
papryki, przyprawiamy
ziołami prowansalskimi oraz
solą i
pieprzem do smaku.3. Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do
sosu pomidorowego, chwilę gotujemy. Pulpety podajemy z
makaronem lub
ryżem, posypane świeżym
tymiankiem.