Wykonanie
Lubię dużo farszu w roladkach, czasami nadziewałam też kotlety mielone, ale zawsze wypełnienia było jak dla mnie zbyt mało. I tak zrodził się pomysł na gniazdka z
mięsa mielonego, które po brzegi można wypchać ulubionym farszem. :-) Padło na
szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad.
500g
mięsa mielonego1
jajko2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz ziołowy,
papryka ostra,
czosnek granulowany1 pęczek
szpinaku1 duża
cebulaolej1
pomidorsól,
pieprz1. Na odrobinie rozgrzanego
oleju podsmażamy
cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany
szpinak. Dusimy do momentu aż
szpinak zmniejszy objętość a
woda wyparuje. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2.
Mięso mielone łączymy z
jajkiem,
bułką tartą,
solą,
pieprzem,
papryką i
czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z
mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po
boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe.3. Do powstałego wgłębienia przekładamy
cebulę ze
szpinakiem i pokrojonego w kostkę
pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.