ßßß Cookit - przepis na Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem

Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Lubię dużo farszu w roladkach, czasami nadziewałam też kotlety mielone, ale zawsze wypełnienia było jak dla mnie zbyt mało. I tak zrodził się pomysł na gniazdka z mięsa mielonego, które po brzegi można wypchać ulubionym farszem. :-) Padło na szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad.
500g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany
1 pęczek szpinaku
1 duża cebula
olej
1 pomidor
sól, pieprz
1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe.
3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/gniazdka-z-miesa-mielonego-ze-szpinakiem.html