Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 5
jajek- 200g
cukru- 200g
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli*na krem biały- 200g
serka mascarpone- 100ml
śmietany 30 %- 2 łyżki
cukru*na krem karmelowy- 200g
serca mascarpone- 100g masy kajmakowej- 1 łyżka
soku z cytryny*dodatkowo- 1
galaretka wiśniowa- 1/2 puszki
ananasa w plastrach- 100g
powideł śliwkowych- 150g posiekanych
orzechów włoskich lub
migdały- 1 opakowanie
cukierków Schoko
BonsSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny
soli, pod koniec wsypujemy
cukier i miksujemy, aż powstanie szklista piana. Następnie dodajemy
żółtka, przesianą
mąkę z proszkiem, miksujemy na małych obrotach. Na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm średnicy kładziemy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie wyciągamy od razu z piekarnika, pozostawiamy je przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Biszkopt kroimy na 3 krążki.2. Przygotowując biały krem zaczynamy od ubicia na sztywno
śmietany, następnie łączymy ją z
cukrem i
serkiem, odstawiamy do lodówki.3. Masę kajmakową miksujemy z
serkiem i
sokiem z cytryny, gotowy krem również wkładamy do lodówki.4.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak 3/4 ilości wskazanej
wody. Gdy dobrze stężeje, kroimy w kostkę.5.
Ananasy kroimy w kostkę, a
sokiem ponczujemy krążki
biszkoptu.6. Złożenie toru zaczynamy od wyłożenia na paterę pierwszego krążka. Smarujemy go
konfiturą i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową białego kremu, posypujemy pokrojoną
galaretką i
ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki
tortu smarujemy pozostałym
białym kremem, a wierzch resztą kajmakowgo kremu. Na końcu dekorujemy podprażonymi
orzechami i pokrojonymi
cukierkami Schoko
Bons, chłodzimy kilka godzin w lodówce.Inspiracja: słodkiecuda