Wykonanie
Dzień dobry!Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda?Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami.Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można
rzec - dietetyczne.Ja dzisiaj serwuję Wam wersję
biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej
śmietanki,
serka mascarpone i
owoców leśnych.

Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.Zapraszam!Składniki:2
jajka (rozmiar L)2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
oleju (powinien być delikatnie podgrzany)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliowoce leśneśmietana 30 %
serek mascarponecukier puderWykonanie:
Żółtka,
mleko,
cukier i
olej dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.Do masy z
żółtkami dodajemy stopniowo przesianą
mąkę, proszek i
sól, mieszamy, a następnie dodajemy ubite
białka.Masę odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy naleśniki na złoto, na rozgrzanej patelni.Gotowe naleśniki napełniamy ubitą
śmietaną wymieszaną z
serkiem mascarpone i odrobiną
cukru (w stosunku 1:1) i
owocami.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!