Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1 szklanka
cukru- 4
jajka- 3 łyżki
wody gazowanej- 10dag zmielonych
orzechów włoskich- 2 szklanki
mąki pełnoziarnistej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 3 łyżeczki
cynamonu- 2/3 szklanki
oleju*dodatkowo- 1 słoik prażonych
jabłek (1kg)- sok z połowy
cytryny- 6
jabłek- 5 dag
masła- 5 łyżek
miodu- 2 op.
serka homogenizowanego waniliowego- 1 łyżeczka
żelatynySposób przygotowania:1.
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem.
Mąkę mieszamy z
orzechami,
cynamonem,
sodą i
proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do
jajek i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu wlewamy
olej i 3 łyżki
wody gazowanej, miksujemy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy, pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, gotowy studzimy.2.
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy
sokiem z cytryny.3. Na patelni roztapiamy
masło z
miodem, wkładamy pokrojone
jabłka i dusimy ok. 5 min., odstawiamy.4. Placek kroimy na dwie części, jedną część smarujemy prażonymi
jabłkami (1/3
jabłek prażonych pozostawiamy na wierzch), układamy podsmażone plasterki
jabłek (1/3 pozostawiamy na wierzch), przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałymi
jabłkami uprażonymi, układamy plasterki podsmażonych
jabłek, wyrównujemy i wkładamy na 30 min. do lodówki.5.
Serki przekładamy do miski, chwilkę miksujemy,
żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w 2 łyżkach
wody, wlewamy do
serków, szybko miksujemy i wykładamy na placek (można widelcem zrobić wzorki). Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.