Wykonanie
Składniki:- 500g
mięsa mielonego z
indyka- 2 małe
jajka- ok. 3 łyżek
bułki tartej- 1/2 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki- 1
cebula-
sól i
pieprz- 1
brokuł- 1 średni
por- ok. 1 szklanka
bulionu warzywnego-
olej-
natka pietruszkiSposób przygotowania:1.
Brokuł (tylko różyczki) i
por drobno kroimy, podsmażamy na
oleju, następnie zalewamy niewielką ilością
wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną, później miksujemy.2. Do garnka przekładamy zmiksowane warzywa, zagotowujemy z
bulionem, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3.
Mięso mieszamy z
jajkami, posiekaną
cebulą, całość miksujemy. Na końcu łączymy z
tartą bułką, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na
oleju. Usmażone przekładamy do
brokułowego sosu, gotujemy ok. 15 min. Można posypać
natką pietruszki. Podajemy z
ryżem.Inspiracja:
kasia.in