Wykonanie
Składniki:- 1 mały
kalafior- 100g
ryżu- 1
czerwona papryka- 6 połówek
suszonych pomidorów w
oleju- 1cebula- 2
jajka- pęczek
koperku- 1/2 łyżeczka
słodkiej papryki-
gałka muszkatołowa-
sól i
pieprz-
olej- masło+bułka
tarta do wysmarowania formySposób przygotowania:1.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotowy przekładamy na sitko, następnie w misce ugniatamy go widelcem.
Ryż również gotujemy w osolonej wodzie, mieszamy go z
kalafiorem, studzimy.2.
Paprykę i
pomidory kroimy w drobną kostkę,
cebulę siekamy, warzywa podsmażamy na
oleju, później dodajemy do
ryżu i
kalafiora. Następnie wbijamy
jajka, wsypujemy posiekany
koperek, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku
czerwoną papryką,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.3. Formę smarujemy
masłem, obsypujemy
bułką tartą, przekładamy masę warzywno-
ryżową, wyrównujemy łyżką i zapiekamy przez ok. 35 min. w 180 stopniach. Gotową zapiekankę można podać dodatkowo z
sosem pomidorowym lub po prostu z
ketchupem.