Wykonanie
Dużo czytałam ostatnio o zaletach
fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już
potem tak wspaniale jak ta lipcowa -
młoda i świeża.Sezon na
fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię
fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z
masełkiem i
bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z
kiełbaską,
papryką i
koperkiem.Zachęcam do zrobienia! :)Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy:1kg
fasolki szparagowej2
czerwone papryki2
kiełbasy toruńskie lub śląskie (w miarę chude)
kopereksól,
pieprzsłodka paprykaolej do smażeniaWykonanie:
Fasolkę myjemy, obieramy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka ale nie mocno rozgotowana. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy jak przestygnie i kroimy na centymetrowe kawałki. Na odrobinie
oleju smażymy pokrojoną w paseczki
kiełbasę i pokrojoną w kostkę
paprykę. Dodajemy nasza pokrojoną
fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy
koperkiem i... wcinamy :) Smacznego!
