ßßß Cookit - przepis na FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ

FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ

nazwa

Wykonanie

Dużo czytałam ostatnio o zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale jak ta lipcowa - młoda i świeża.
Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem.
Zachęcam do zrobienia! :)
Prosto, szybko i smacznie :)
Potrzebujemy:
1kg fasolki szparagowej
2 czerwone papryki
2 kiełbasy toruńskie lub śląskie (w miarę chude)
koperek
sól, pieprz
słodka papryka
olej do smażenia
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, obieramy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka ale nie mocno rozgotowana. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy jak przestygnie i kroimy na centymetrowe kawałki. Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w paseczki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy nasza pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy :) Smacznego!
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/07/fasolka-szparagowa-z-kiebasa.html