ßßß
W tym roku fasolka szparagowa chyba dopisała,bo co tydzień na targu widywałam duże jej ilosci w korzystnych cenach i oczywiście kupowałam. Pokazywałam niedawno zupę z taką fasolką, robiłam też często klasyczną fasolkę gotowaną z tartą bułką. A to- jedno z naszych ulubionych dań z gotowaną fasolką , z dodatkiem jajek na twardo i skwarek z wędzonego boczku. Tym razem do towarzystwa dodałam duszone pieczarki i ciekawie się skomponowały smakiem z resztą dania.ok. 1/2 kg fasolki szparagowej5 jaj ugotowanych na twardo30 dkg pieczarek15 dkg wędzonego boczkusól, pieprz świeżo mielony, tymianektrochę oleju do smażeniakoperek zielonyFasolkę gotujemy w sporej ilości wody, soląc pod koniec gotowania,prawie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki podsmażamy na oleju i dusimy we własnym sosie, doprawiając solą i pieprzem na końcu. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni.Na półmisku układamy odcedzoną fasolkę, posypujemy pieczarkami, układamy połówki jajek, polewamy skwarkami z boczku , na koniec posypujemy posiekanym koperkiem, suszonym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.To danie możemy zjeść na ciepłą kolację a nawet na lżejszy obiad, spokojnie można się nim najeść. U mnie w domu , robione w różnych wariantach, cieszy się dużym powodzeniem.Smacznego !